Hoeveel Carbon moet ik hebben?

Bij de aankoop van een nieuwe stick lijkt het er met name over te gaan hoeveel Carbon er in een stick is gebruikt! Terwijl je je eerder zou kunnen voorstellen dat een hockeyer zichzelf en de hockeyspecialist zich af zouden vragen welk type stick nu het beste bij de speelstijl en ervaring van een speler of speelster past.

Eigenlijk in die optiek is de benadering van Jamie Dwyer en zijn hockeymerk JDH een heel goede. Bij JDH is er namelijk niet te zien of te vinden hoeveel Carbon er in de stick zit. Waar het met name overgaat is, hoe is de opbouw van de stick, waar zit het zwaarte punt en welke kromming en type haak geven we mee aan een bepaald model. Carbon is maar 1 van de bestanddelen van een stick en maken het niet bijvoorbaat  een goede of minder goede stok.

In grote lijnen kun je zeggen dat in de achterhoede over het algemeen met een wat rechter en zwaarder model stick zal worden gespeeld terwijl dat, hoe verder je naar de aanval gaat de sticks lichter en met meer kromming worden gebruikt. Maar goed er zijn ook voldoende voorbeelden van verdedigers die met een lichte stick spelen omdat ze juist snelheid willen hebben in het stelen van de bal van een aanvaller.

Waar je natuurlijk ook naar moet kijken is hoeveel ervaring iemand heeft. Begin je net met hockeyen dan kun je gerust een stick nemen met een laag carbon gehalte en weinig kromming zodat deze niet iedere bal die je fout raakt afstraft.

Dan heb je ook nog het type haak: wil je veel kunnen trucken dan zal je eerder een wat dunnere haak kiezen waarbij bij sommige ook nog de tip van de haak aan de binnenzijde een heel fijn schuin kantje heeft. Of ben je meer van het aannemen en doorflatsen dan kies je wellicht voor een Maxi of Midi Toe.

Kortom staar je niet blind op de hoeveelheid carbon, maar maak je keuze op basis van speelstijl, ervaring en techniek dan kom je altijd goed uit.

 

Geef een reactie